Panamá Mini Reisgids

Woordje vooraf:

Officieel was ik ongeveer 40 dagen in Panamá, daarvan spendeerde ik er 36 op een boot in San Blas 🙂
De info die ik je hier kan geven beperkt zich dus tot de eilanden en Ciudad de Panamá. Ik had wel een lijstje met plaatsen die ik zou bezocht hebben als ik langer in Panamá vasteland was gebleven en dat lijstje geef ik jullie ook graag mee.

BUDGET:

Samen met Costa Rica is Panamá de duurste bestemming in centraal Amerika. Prijzen zijn gelijkaardig aan de prijzen in Europa. Hou hier dus rekening mee dat je niet per se goedkoop komt backpacken. Vind je nog steeds hostels waar je kan slapen voor €10,-/nacht, ja. Maar de reviews die je voor deze plekken kan lezen zijn meestal niet goed. Ga op je gevoel af bij welke ho(s)tels je wil boeken.

VERVOER:

Wil je rondtrekken in Panamá is de (nacht)bus een aangename en goedkope methode om te reizen. In elke stad heb je één of meerdere busterminals, hier kan je busticketje kopen naar de volgende stad bij één van de maatschappijen en op de bus springen voor verschillende uren. Die bussen zijn echt goed geregeld vind ik persoonlijk. Is iets niet duidelijk, dan helpen de Panamezen je met heel veel plezier, je hebt het enkel te vragen (handig als je beetje Spaans kan wel). Ik verkoos steeds een nachtbus (de laatsten vertrekken meestal rond 22u00) 
> Tips voor wanneer je de nachtbus neemt: kleed je warm aan (airconditioning gaat hard) zorg voor een slaapmaskertje en (noise cancelling) earplugs. 

Uber is in Ciudad de Panamá ook heel aanwezig en veilig om te gebruiken. En het is waarschijnlijk ook de goedkoopste manier in de stad.

UURVERSCHIL:

GMT-5 , dus 6 of 7 uur verschil met België (winteruur vs zomeruur) Voor zover ik weet is er geen winteruur/zomeruur in Panamá.

PLAATSELIJKE MUNT:

Amerikaanse Dollar (USD $) €1 = 1,08$ US
Panamese Balboa (PAB B/.) €1 = 1,08 B/.

Omwille van het Panamá-kanaal en internationale handel is de USD $ de meest gebruikte munt. Er is een poging om een eigen munteenheid te gebruiken, maar overal zijn alle prijzen geafficheerd in USD $ en als je geld gaat afhalen is dit ook steeds USD $. Soms zal je wisselgeld terugkrijgen in PAB/. Let op dat je dit enkel in Panamá kan gebruiken en nergens anders! USD$ aanvaarden ze zo goed als overal in Centraal Amerika, maar dan betaal je sowieso meer dan wanneer je betaalt in de lokale munteenheid.

—————————————————————————————————————————————————————————

ISLAS DE SAN BLAS

Mijn persoonlijke favoriet 🙂 Wil je graag het paradijs op aarde bezoeken, denk kristal helder blauw water, witte stranden en palmbomen, dan heb je geen andere keuze dan naar San Blas te gaan.
Naast dat het het paradijs is, is het ook Unesco Werelderfgoed en  door de opwarming van aarde en het stijgen van de zeespiegel, wordt er vanuit gegaan dat de eilanden binnen nu en enkele jaren zullen verdwijnen. Je ziet dit heel duidelijk waar eilanden volledig of gedeeltelijk een stuk onder water liggen.
San Blas is eigenlijk ook de toeristennaam. San Blas is een eilandengroep van ongeveer 365 eilandjes langs de kust van Panamá langs de Caraïbsche kust, helemaal vanaf de grens met Colombia tot ongeveer ter hoogte van Ciudad de Panamá. Officieel behoort het gebied tot Panamá, maar de Guna Yala, één van de indigenous stammen die origineel Panamá bewoonden, hebben autoriteit over dit gebied. Zo hebben zij hun eigen wetten, financieel systeem en zijn ze volledig onafhankelijk van Panamá. Ook leuk om te weten: de Guna Yala stam is een matriarchaat, de vrouwen hebben hier dus de macht. Je hebt het hoofdeiland (Corazón de Jesus) van waaruit er bestuurd wordt en langs de kust in de bergen wonen de meesten Guna Yala. Elke 3 à 5 jaar wisselen de families die op de eilanden wonen, zij verdienen dan centjes door kokosnotenteelt en toeristen (verkoop van drinks, food en mola’s). Dat geld wordt verdeeld over iedereen, individueel eigendom bestaat niet. Enkele Guna Yala bezitten een eigen eiland, maar de meeste eilandjes zijn algemeen eigendom van iedereen. Als niet Guna Yala persoon heb je ook niet de mogelijkheid om een eiland te kopen.
Deze weetjes en nog veel meer over Guna Yala kan je altijd aan je kapitein of hoteleigenaren vragen !

Wat te doen in San Blas? Vooral genieten, rusten en chillen. Bijleren over de indigenas, op de meer toeristische eilandjes spreken de Guna Yala ook Spaans, sommigen verstaan Engels, maar weinigen spreken het. Op de meer afgelegen eilandjes spreken ze zelfs geen Spaans, maar daar ga je op een gewone trip van 3 nachten niet naartoe. Ook kan je hier heerlijk snorkelen: kleurrijke vissen, manta rays en veel cangrejos en camarones. Misschien vang je wel je eigen lunch/avondeten 😉

Hoe geraak je op San Blas? Je geraakt hier op 2 manieren: ofwel doe je de crossing van Panamá naar Colombia (of andersom) ofwel vanuit Ciudad de Panamá boek je een trip voor enkele nachten in San Blas.

Er zijn verschillende manier om San Blas te bezoeken:
1. Doe een daytrip, 4×4 vanuit de stad + lancha naar één van de eilandjes of naar één van de boten. Opgelet! De 4×4’s vertrekken tussen 4u30 en 5u ’s morgens, je bent rond 10u in San Blas en rond 15u vertrek je weer om rond 20u à 21u weer in de stad te zijn.
2. Je verblijft enkele nachten in één van de hotels op de eilanden. Als ik mij goed herinner zijn er 4 of 5 eilanden met een hotel op. Deze hotels bestaan uit cabañas waar je dan slaapt.
3. Mijn persoonlijke favoriet: je verblijft enkele nachten op een boot (Catamaran of zeilboot) en zeilt elke dag naar een ander eilandje.

Hoe je trip naar San Blas boeken?
Ofwel vanuit je ho(s)tel in Ciudad de Panamá, zij bieden bijna allemaal trips aan. Via Blue Sailing kan je zowel de crossing boeken als een 3 nachten verblijf op een boot. Of boek je trip rechtstreeks bij Jules, mijn favoriete kapitein 😉 Hij heeft een zeilboot: La Perla, en een catamaran: Catamarán 360, in San Blas.
Via Whatsapp: +57 310 3644713 of via Instagram. Hij is ook altijd op zoek naar volunteers, als je graag wat langer blijft en niet enkel wil chillen, maar ook kan werken.

Leuk weetje: op één van de eilandjes werd de openingsscène van het derde seizoen van ‘Casa de Papel’ opgenomen (daar waar Tokio en Rio verblijven). Als je vraagt aan je kapitein om hierheen te zeilen zal die dit zeker doen.

CIUDAD DE PANAMÁ

Eerlijk, de meeste hoofdsteden in Centraal Amerika zijn plekken om te vermijden, dit is níét het geval voor Panama City! Het is een verbazend fijne stad om te vertoeven. De fijnste (en veiligste) buurt om te overnachten is Casco Viejo. Alle ho(s)tels zijn hier iets duurder, maar alles is ook op wandelafstand (restaurantjes, shops, …)

Panama kanaal
Must visit in mijn ogen! Ik deed dit met een volledige tour, maar achteraf gezien kon je dit allemaal perfect zelf doen. Met begeleide tour heb je een minivan die je van plek naar plek brengt, doe je dit zelf zal je openbaar vervoer of Uber gebruiken.

Ga naar de Miraflores docks om de containerschepen te zien passeren door de sluizen (dat kan ’s morgens tot 8u30 of ’s avonds vanaf 16u, tijdens de dag gaan er amper tot geen boten langs.)
Kijk de film in het IMAXcenter, super informatief en aangezien de film in 4D is, is het ook gewoon echt leuk om te kijken 🙂

Puente de las Americás
Uitzichtspunt over het kanaal, de haven en in + uitgaande schepen.

Isla Flamenco
Artificieel schiereilandje als vroeger controle punt voor inkomende en uitgaande schepen. Ook mooi uitzicht over de skyline van Panama City.

Paseo Las Bovedas
Wandelbrug met zicht op de skyline van Panama City en vele kraampjes waar je souveniertjes kan scoren. Ook de mola’s van Guna Yala kan je hier vinden.

Wandel rond en verdwaal in de straten. Altijd één van mijn favorieten en zo vind je de verborgen en mooiste plekjes!

Food:

  • Mahalo cocina y jardin
  • Taco La Neta + view skyline
  • Benissimo

 

PLEKKEN DIE IK NIET DEED, MAAR WEL DE MOEITE ZOUDEN ZIJN.

Punta Chame
Ben je een kitesurfer of wil je het graag leren? Deze plek zou één van de beste plekken in de wereld zijn. Het water is er ook aangename temperatuur, dus geen wetsuits nodig 🙂

El Valle de Antón
Fan van hikes, mountains en volcanos? Dan is deze plek voor jou. Ook prachtig omwille van de vele gekleurde bloemen die de landschappen wondermooi maken. Van horen zeggen natuurlijk.

Boquete
Ook hier veel groen, hikes, watervallen en volcanos. Vanhieruit kan je de hoogste vulkaan van Panamá ophiken en vanaf de top zou je – bij helder weer – zowel el Caribe als el Pacífico kunnen zien, de enige plek waar dit kan in Centraal Amerika!

Bocas Del Toro
Eilanden groep in het noorden van het land, ook gelegen in el Caribe. Eilandjes bestaan hier vooral uit mangrove en geen white beaches met palmtrees zoals in San Blas. Vooral bekend, en berucht, om het stevig nachtleven.

Isla de Coiba
Fan van duiken? Dan is dit jouw eiland! Het grootste reef aan deze kant van het Amerikaanse continent en tussen december en april kan je hier al duikend walvissen en whalesharks spotten! Ook topspot om te golfsurfen en birdspotten.