Costa Rica – mini reisgids

Woordje vooraf:

Eerlijk, Costa Rica was niet mijn favoriete land. Ik bleef er ook niet langer dan 8 dagen en was enkel in Puerto Viejo. Ik denk dat Costa Rica zo’n land is van ‘you hate it or you love it’ want ik hoor van andere reizigers vaak hetzelfde. Ofwel wilden ze er zo snel mogelijk weg ofwel vonden ze het geweldig en wilden ze voor altijd blijven.
Costa Rica wordt door de Latino’s ook wel el jardín de los gringos genoemd, oftewel: de tuin van de Amerikanen. Jups, gringos zijn Amerikanen, dus laat je als Europeaan geen gringo noemen! Jij bent een Europeano 😉 Maar dus terug naar de gringos, voor mij was dit hele Amerikaanse gebeuren echt niet aangenaam in mijn reisje door Centraal-Amerika, het klopte niet dat ik plotseling in de USA was. Dit gezegd zijnde ontmoette ik ook hier wel fijne mensen, in het Engels allemaal, want 9/10 kans dat degene die je ontmoet van USA komt. Dus het was uiteraard niet allemaal slecht, ik had ook hele fijne dagen en zag stukjes van de prachtige natuur.

Vervoer:

Ben je van plan om echt rond te trekken in Costa Rica hoor en lees ik overal dat een eigen auto / 4×4 / camper huren de beste optie is. Ideaal dus ook om te doen wanneer je niet alleen reist, zodat je de kosten kan delen. Er zijn ook bussen, maar die zijn niet heel goed geregeld. Je moet ook voor kleinere afstanden vaak overstappen op verschillende bussen en ben je vaak veel tijd kwijt. De bussen zijn in vergelijking met alles anders dan wel weer goedkoop! 🙂 Ik nam de bus van Porto Viejo helemaal naar San José, de hoofdstad om daar een vlucht te nemen.

Uurverschil:

GMT-6, dus 7 of 8 uur verschil met België (winteruur vs zomeruur) Voor zover ik weet is er geen winteruur/zomeruur in Costa Rica.

Budget:

Costa Rica is ‘duur’ als in de prijzen zijn gelijkaardig als in Europa, verwacht je niet aan hostels voor €10,- of een heerlijke maaltijd voor amper €4,- Ga je cocktails drinken in België of Costa Rica, het kost je evenveel. Just so you know 😉

Plaatselijke Munt:

Amerikaanse Dollar (USD $) €1 = 1,09$ US
Costa Ricaanse Colones (CRC ) €1 = 590

Omdat er zoveel Amerikanen in Costa Ricanen op vakantie komen en wonen, wordt de Amerikaanse dollar algemeen aanvaard en vaak worden prijzen ook enkel in USD weergegeven. In de ATMS kan je zowel Colones als USDollars afhalen. Probeer toch dollars zo veel mogelijk te vermijden en te betalen in Colones. Het is sowieso goedkoper, want prijzen in dollar worden vaak scherp naar boven afgerond. 

Puerto Viejo

Hostel: Playa 506 hostel
Je hebt verschillende hostels in het centrum, maar Porto Viejo is redelijk rumoerig met bars en regelmatig enkele feestjes. Daarom vond ik Playa 506 het ideale hostel, uit het centrum, maar toch nog steeds op ‘wandelafstand’.
Playa 506 is ook één van de weinige hostels meteen aan het strand, want voor nieuwe hostels is dit is niet meer toegelaten.

Punta Uva
Strand waar je surfers kan spotten, je hebt er een cave en de zee beukt in op een klif vanwaar je de zonsondergang kan zien.

Playa Cocles
Strand waar de meeste activiteit gebeurt: surfwedstrijden (tijdens het seizoen), beachvolleybal, vuurshows, …

Talamanca Viewpoint
In plaats van langs de straat te wandelen kan je ook in het stukje ‘jungle’ wandelen dat tussen het strand en de straat ligt. Ergens op deze weg kom je dit viewpoint tegen vanwaar je weer mooi zicht hebt op de eindeloze stranden en op Isla de Cocles.

Huur een fiets.
Puerto Viejo is een langgrekt dorpje langs de kust, je hebt een dorpscentrum en dan een lange straat langswaar verschillende hostels, restaurantjes, etc. te vinden zijn. Volg je die straat volledig noord, kom je uiteindelijk in andere dorpjes. Ga je volledig zuid, zit je weer in Panamá. Blijf je in één van de hostels langs die straat of wil je naar de supermarkt en je bent niet zo’n fan van wandelen, kan je een fiets huren. Reken op ongeveer 15USD per dag. Een scooter is ook mogelijk voor ongeveer 25USD per dag.

Food

  • La Barra del Ceviche – local honest food aan lage prijsjes
  • Curry Kingdom
  • Como en mi Casa – Art Cafe – ontbijt & lunch

San José

Hostel: Stray Cat Hostel
Dit hostel is dichtbij alle busstations, waar de bussen naar volgende bestemmingen toekomen en vertrekken. Ideaal, want in San José wil je niet per se lang blijven plakken. Blijf je enkel een nacht in San José omdat je een vlucht hebt vanuit San José, kan je ook verblijven in het kleine stadje Alajuela, wat +/- 10min van de luchthaven ligt. 

Ben je door vluchturen/busuren de volle 24uur in de stad, zoals mij, ga er dan zeker op uit en wandel door de stad. Er zijn mooie plekken met parken en er zijn duidelijk arme stukken, die wat dodgy zijn. De locals zeggen zelf om na het donker niet buiten te wandelen met je backpack/valiezen omdat de kans voor overvallen dan heel groot is. Neem dus de Uber, goedkoop en effectief. Overdag, zolang het licht is, niet nodig 😉

PLEKKEN DIE IK NIET DEED, MAAR WEL DE MOEITE ZOUDEN ZIJN.

Monteverde
Santa Teresa
La Fortuna
Uvita

Ik kan hier letterlijk niets over zeggen, want het is enkel van naam dat ik deze plaatsen ken. Maar overal heb je prachtige natuur om te ontdekken. De natuur in heel Centraal Amerika is wat gelijkaardig, dus als je meerdere landen doet, kan je zeker kiezen om de jungle of strand in sommige landen over te slaan.