Colombia – mini reisgids
Woordje vooraf:
Colombia is groot! Wil je op vakantie naar Colombia en heb je 2 à 4 weken tijd, dan is mijn advies om enkele (3 à 4) plekken te kiezen en daar echt van te genieten. In plaats van alles proberen gezien te hebben en in een rush het land door te kruisen.
Ik was 2,5 maanden in Colombia en ik heb nog niet de helft gezien, dus probeer niet alles gezien te hebben in enkele weken. Ook gewoon mijn persoonlijke favoriete manier van reizen: traag. Neem de tijd om ergens te zijn, er te landen en echt te gaan ontdekken.
Ook handig:
Spreek je een beetje Spaans, dan maak je heel snel contact met de Colombianen, ze zijn super open en vriendelijk! In het midden van het land en de grotere steden (de toeristische trekpleisters) spreken ze wel aardig Engels, maar in het noorden en de kleinere dorpjes is het enkel Spaans en eventueel met handen & voeten te doen. Wees vooral niet achterdochtig wanneer een Colombiaan met jou komt babbelen, als je liefde geeft, krijg je veel liefde terug ❤️ (dat geldt overal ter wereld trouwens 😉)
Hostels:
De meeste hostels in Colombia hebben naast dorms ook privékamers én familiekamers. Is dus ook een leuke manier om met familie te reizen in plaats van telkens hotel. AirBnB wordt ook veel gebruik van gemaakt, door locals en toeristen, dus ook een optie als je samen met vrienden of familie reist.
De hostels die ik hier vermeld zijn rustige hostels, ten laatste 22u00 stopt er de muziek. (In Latijns-Amerika moet je wel gewoon worden aan de muziek die overal en heel de dag door luid door de boxen knalt.) Wil je partyhostels in Colombia vermijden? Boek dan niet bij Viajero hostels of La Brisa Loca. Selina heeft gemengde reviews als partyhostel, ik verbleef zelf niet bij Selina, dus kan dit niet bevestigen of ontkrachten.
Vervoer:
Wil je rondtrekken in Colombia is de (nacht)bus een aangename en goedkope methode om te reizen. In elke stad heb je één of meerdere busterminals, hier kan je busticketje kopen naar de volgende stad bij één van de maatschappijen en op de bus springen voor verschillende uren. Die bussen zijn echt goed geregeld vind ik persoonlijk. Is iets niet duidelijk, dan helpen de Colombianen je met heel veel plezier, je hebt het enkel te vragen (handig als je beetje Spaans kan wel). Ik verkoos steeds een nachtbus (de laatsten vertrekken meestal rond 22u00) omdat je gemakkelijk 8 tot 20uur op een bus kan zitten. Vb. Bogotá > Salento: +/-7uur, Salento > Cali: +/-3uur, Cali > Medellín: +/-9uur, Medellín > Santa Marta: +/-17uur, Santa Marta > Cartagena: +/-5uur
> alle uren zijn steeds indicatief. Veel hangt af van het verkeer, weersomstandigheden, enz. Daardoor kan je er soms een paar uur meer of minder over doen dan op voorhand aangegeven. Laat de controle los en maak op traveldays geen plannen met reservaties.
Tips voor wanneer je de nachtbus neemt: kleed je warm aan (airconditioning gaat hard) zorg voor een slaapmaskertje en (noise) cancelling earplugs.
Geen fan van uren op een bus of gewoon niet veel tijd? Neem het vliegtuig voor binnenlandse vluchten. Elke stad heeft een luchthaven, gaat sneller dan de bus en is meestal ook niet heel duur (check wel of bagage is inbegrepen in je vlucht) Vliegtuigmaatschappijen Latam en Avianca zijn goede opties.
Uber is officieel verboden in Colombia, maar iedereen gebruikt het wel. Ik maakte er ook gebruik van in Bogotá, Cali en Medellín (luchthaven>hostel). Handig, snel en goedkoop 😊
Taxi’s kan je ook overal gebruiken. Deze zijn meestal duur! Prijs afspreken op voorhand en afdingen naar beneden, sowieso! Blijven babbelen over de prijs wanneer je in de taxi zit, want als er plotseling file ontstaat of andere reden waarom ze er langer over doen, kunnen ze hun prijs plotseling fors de hoogte in duwen: ook hier onderhandelen 😉 Als je wat Spaans praat brengen ze de prijs sneller omlaag.
Mototaxi is de goedkopere en snellere versie van de taxi. In het noorden van het land wordt Uber niet echt gebruikt, dus dan is de mototaxi een goed alternatief vind ik (bv. Busterminal Santa Marta > centrum Santa Marta met taxi $55000 en met mototaxi $10000). Je backpack leggen ze voorop de motor en jij zit achterop. De meeste mototaxi’s voorzien een helm voor jou, maar niet allemaal! Zorg dus dat je dit duidelijk communiceert dat je een helm wil terwijl je onderhandelt over de prijs 😉
Metro in Medellín is de makkelijkste, snelste én goedkoopste manier om je te verplaatsen. De metro hier is bovengronds – in de lucht – is proper én veilig. Waarom Paisa de metro met zoveel respect behandelen leer je tijdens city tour met Real City Tours Medellín 😉 Je kan een metrokaart kopen ($6000) en die opladen of je koopt telkens een ticketje: tussen $2500-$3000 per rit. Bijna het volledige metronetwerk (overstappen op andere lijnen) kan je met 1 ticketje doen.
De lokale busjes, de coonorte transportes, minivans, … er zijn nog heel wat mogelijkheden om je goedkoop én veilig te verplaatsen. Vraag steeds de opties aan je ho(s)tel, zij zullen je misschien eerst steeds de optie van taxi aanbieden, maar dit is vaak echt minstens 5x zo duur dan als je openbaar vervoer neemt.
Vluchten:
vanuit Brussel gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Colombia. Je vliegt via Amsterdam, Madrid, Frankfurt, New York, … Je kan vliegen op Bogotá, Medellín, Cartagena, … Ik vloog zelf met United Airlines, Brussel > New York (7uur) en New York > Bogotá (6uur).
Het weer:
Colombia ligt dicht tegen de evenaar, het hele jaar door komt de zon rond 06u00 op en gaat ze rond 18u00 onder (met een verschil van +/-30min dooheen het jaar) Doordat het zo dicht bij de evenaar ligt, is het weer ook heel het jaar door hetzelfde op de verschillende locaties. Vb. In het noorden is het altijd zomer, in Bogotá is het altijd lente. De regenmaanden zijn oktober-november + maart-april. Hoogseizoen is december-februari, tijdens deze maanden hebben de Colombianen zelf ook vakantie en zij reizen graag, dus alles is een stuk duurder en zeker in het noorden (de zomer) zijn ho(s)tels goed volgeboekt.
Uurverschil:
GMT-5, dus 6 of 7 uur verschil met België (winteruur vs zomeruur) Voor zover ik weet is er geen winteruur/zomeruur in Colombia.
Leuk: Je vertrekt in de voormiddag in België en wanneer je toekomt in Colombia is het nog steeds dezelfde dag, ookal heb je net vele uren in luchthavens en vliegtuigen doorgebracht.
Jetlag: persoonlijk vind ik vliegen in deze richting de gemakkelijke jetlag waar je na een paar dagen door bent.
Plaatselijke munt:
Colombiaanse Pesos (COP $), wisselkoers januari 2023: €1,- = $5000 COP
Geld afhalen bij BBVA met MasterCard > heeft geen kosten om geld af te halen. Bij andere banken, of met Visa betaal je +/- $20 000 à $25 000 per keer dat je geld afhaalt. + de kost die je eigen bank aanrekent voor de wisselkoers.
Hieronder vind je oplijsting van waar ik sliep en de activiteiten die ik deed, met link (work in progress!). Vond ik de activiteit niet oké, dan heb ik geen link toegevoegd of ze zelfs niet vernoemd. Ook de plekjes waar ik ging eten en het écht lekker was heb ik neergeschreven (als ik de naam heb onthouden en als er een naam was 🙈).
Bogotá
Hostel: Botanico Hostel
Klein hostel, centraal gelegen, winkeltjes en restaurantjes op wandelafstand (20meter), in de veilige toeristenbuurt ‘la candelaria’. Enig nadeel: koude douche (Bogotá heeft een gemiddelde temperatuur van 14-22graden ik apprecieer dan een warme douche)
Monseratte
In 2000 stappen 1000meter stijgen. Easy peasy totdat je beseft dat Bogotá op 2600meter hoogte ligt. Boven heb je wel mooi een uitzicht over heel Bogotá. Liever geen sportieve uitdaging? Er gaat ook een kabelbaan naar boven.
Inkom: gratis, kabelbaan is betalend maar ik weet niet hoeveel.
Food
- De Una Travel: lunch en diner
- Origenes Café: ontbijt en lunch
- Ajiaco Colombiano (lokale aardappel soep met kip of met bonen)
Amazona (Leticia)
Het zuiden van Colombia bestaat uit jungle, de amazone. Dit is ongekend terrein (en daarom bestempeld als gevaarlijk) en er zijn geen enkele wegen, dus ook geen bus. Wil je de Amazone gedaan hebben, dan heb je geen andere keuze dan het vliegtuig te nemen vanuit Bogotá naar Leticia.
Hostel: La Jangada hostel & tours Bij Marta en haar team ben je deel van de familie. Zij bieden ook tours aan in de Amazone. De meeste tours bestaan uit enkele dagen en nachten, maar alles is personaliseerbaar zoals jij het wil. Je kan dit op voorhand al bespreken of ter plekke wanneer je aankomt. Ook goed om te weten: de nacht na de tour die je doet, slaap je weer in de hostel en deze is inbegrepen in de prijs. Je hoeft dus zelf geen extra nacht te boeken.
Enkele standaard tours: (alles is dus wel flexibel en bespreekbaar)
- Javari Experience (1 tot 5 nachten)
- Puerto Nariño (1 tot 5 nachten)
- El Caldarón (3 tot 4 nachten)
Salento
Hostel: Coffee Tree Boutique hostel
Hostel iets meer aan de rand van het dorp (7min wandelen van het centrum) daardoor wel meer in het groen gelegen én mooi zicht over de bergen.
Valle de cocora + hike
Neem ‘s morgensvroeg een Willy (de gekleurde jeeps) naar Valle de Cocora. De jeeps gaan elk half uur vanaf 6u30. Vanaf de Jeep vol is (10personen), vertrekt ie. Aangeraden is zo vroeg mogelijk te gaan, dan zijn de wolken nog niet in de vallei gezakt en heb je een mooie blauwe hemel (en het park voor jou helemaal alleen :-)) Doe daarom eerst de Cocora Vallei, ben je op 30 à 45min door. Daarna kan je nog de volledige hike doen, waarmee je in totaal 4 à 5uur onderweg bent. Een aanrader! In deze volgorde is de hike vooral downhill en aangenaam. Je kan hem ook andersom doen, maar dan hike je dus vooral omhoog 🙂
Inkom: $10 000
Willy: $8000 heen en terug (hou je ticketje voor de terugweg goed bij!)
La Kasaguada
Carlos vertelt super gepassioneerd over the cloudforest, over natuur, over het leven. Ik ben fan! Je begrijpt hoe de natuur en het klimaat in Colombia werkt en waarom dit zo belangrijk is. En je beseft weer maar eens hoe erg de huidige klimaatcrisis is.
Inkom: $40 000
20min wandelen vanaf centrale plein (naar beneden) of je neemt een Willy
Coffee farm
Je hebt er velen hier, kies er eentje uit 🙂 Je hostel heeft waarschijnlijk een dealtje met één van de coffeefarms rondom. Weet dat de coffeefarms hier vooral voor toeristen gemaakt zijn, ze zijn dus algemeen iets minder authentiek, maar je hebt wel een hele goede uitleg over het proces van koffie, van het planten tot het verkopen. Bij elke rondleiding zit ook een koffieboon plukmomentje en een mini-tasting. Je kan ook de uitgebreidere tour nemen, de rondleiding is dezelfde, maar je krijgt een uitgebreidere koffie tasting.
Finca El Ocaso
Inkom: $30 000 (standaard) / $40 000 (uitgebreid)
40min wandelen vanaf centrale plein of je neemt een Willy (voor terug te gaan, staat er sowieso een Willy klaar, $3000)
>> Deze finca is het meest professioneel in Salento, daardoor door sommigen bestempeld als minst authentiek. Mijn mening: aangezien Salento niet echt koffieregio is, is geen enkele finca echt authentiek en vind ik die heldere en goede uitleg van hun professionalisme wél aangenaam. Ga voor wat jij wil 😉
Speel een spelletje Tejo
Je kan Colombia niet verlaten zonder een spelletje Tejo te hebben gespeeld! Explosief! Een spelletje Tejo gaat ook hand in hand met een cerveca 😉
Toplocatie voor het spelletje: Cancha De Tejo, Los Amigos (carrera 4)
Mirrador Alto de la Cruz
Wandel vanaf het centrale plein het hoofdstraatje door en neem de trappen helemaal tot boven. Hier heb je fijn uitzicht over Salento.
Centrale plein: Plaza De Bolivar Salento
Dwaal rond, ga je zetten in één van de caffeetjes/restaurantjes en geniet.
Food
- Café Jesus Martín: lekkere koffie, ontbijt en lunch + kat 😀
- Coco Bowl: ontbijt en lunch
- La Taperia Salento: Spaanse Tapas
- Menú del día: vind je op veel plekken in Colombia.
Voor $15 000 heb je soep + hoofdgerecht + aguapanella (soort homemade lemonade). Het hoofdgerecht heb je de keuze tussen vlees, kip of vis. Je kan altijd vragen voor vegetarische optie, met of zonder eieren. > om deze plekjes te vinden: loop wat rond door de straatjes en zet je neer waar je een bordje ‘menú del día’ ziet.
Jardín
Nog kleiner dorpje en de authentieke versie van Salento. Nog mooier en nog gezelliger (naar mijn mening) Tegenover Salento is hier op zich niet heel veel te doen, maar kan je dus wel gewoon zijn.
Hostel: Charco Corazón
Klein hostel gerund door een familie, super lieve mensen en helpen je zeker met alles. Dorms hebben geen stapelbedden, wel slaap je in een twijfelaar, zalig! Max. 3 bedden op een kamer. Het hostel ligt wel iets buiten het centrum +/- 20min wandelen bergop.
Hike La Garrucha
Easy hike met prachtige uitzichten, veel groen en uitzicht over Jardín: als een klein dorp tussen de bergen. Eindigen doe je door La Garrucha (klein oud kabelbaantje) weer naar het dorp te nemen. Of je wandelt het laatste stuk ook nog.
Centrale plein: Parque Principal Libertadores
Het gezelligste plein van Colombia. Niet veel anders te doen dan te zitten, zoetigheid te eten, koffie te drinken én babbeltjes te slaan met de Colombianen. (je spaans oefenen of vooral hen laten babbelen, vinden ze zeker oké!)
Cali
Hostel: La Sucursal Hostel
Een echt backpackers hostel. Een actieve whatsapp groep houdt je dagelijks op de hoogte van activiteiten en wanneer er samen wordt uitgegaan én weer naar huis gegaan. Cali is veel feest, maar wel veilig: samen uit, samen thuis wordt bij La Sucursal heel strak opgevolgd.
Salsalessen bij Salsa Pura
Elk hostel in Cali biedt wel salsa lessen aan, maar wil je graag privéles of een plek waar het echt alleen om salsa draait? Salsa Pura is een aanrader! Groepslessen en privélessen mogelijk.
Boeken via whatsapp: +57 310 4939660
Salsa Street
Elke vrijdag is het Salsa Street in Cali: doen! Straat wordt afgezet en elke 100meter is er een groepje salsamuziek aan het spelen en iedereen zingt en danst mee. Colombianen en gringo’s samen.
Yoga met Alejandra Dominguez
Wil je graag jouw yogamomentje houden tijdens het reizen? Aleja biedt verschillende dagen per week yoga aan in hostel la Sucursal, tip based. Daarnaast geeft ze ook online yoga en organiseert ze yogaretreats.
Whatsapp: +57 314 6609947
Medellín
The city that never sleeps. Zowel overdag als ‘s nachts is het hier volop leven. Een stad middenin de groene bergen, maakt dat je overal rondom steeds natuur ziet. Zo lijkt het wel een stad in de jungle.
Hostel: The Purple Monkey
Klein hostel in Poblado. Niets speciaal, wel gezellig en ontbijt is inbegrepen bij je overnachting. Ook een aangenaam grote keuken wil je zelf eens koken.
City tour Real City ToursTip-based stadstour door Medellín, alle gidsen wonen al hun hele leven in Medellín en hebben de geschiedenis echt beleefd. Zij vertellen hun persoonlijk verhaal over hun stad en hoe die veranderde. Grote aanrader!
Zippy Tours Communa 13
Tip-based stadstour door Communa 13, ook hier wonen de gidsen al hun hele leven in Communa 13 en geven zij hun persoonlijke verhaal over ‘leven in de gevaarlijkste buurt van Medellín.’ Met kippenvel en hoop in de mensheid ga je weer naar huis.
Boeken via Whatsapp: +57 314 8787775
Parapente San Felix
Iets meer avontuur: ga parapenten boven Medellín! Je hebt de keuze tussen 15 – 20 – 30 minuten. Wil je trucjes? Vraag dit aan degene die met jou zal vliegen. Bij San Felix zijn foto’s en video’s standaard inbegrepen in de prijs en worden na de vlucht meteen op je smartphone overgezet.
15min: $150000
20min: $200000
30min: $300000
Boeken via whatsapp: +57 301 2239089
Guatapé
Ligt op 1,5 à 2uur van Medellín. Je kan hier enkele dagen verblijven of een daytrip doen vanuit Medellín. Guatapé is vooral bekend voor de peñol die je kan beklimmen, de kleurrijke straatjes en het is een stadje verspreid over verschillende eilandjes/meer/vaste land.
Yoga
Flying Tree Yoga
Ik heb zelf niet de mogelijkheid gehad om er yoga te gaan doen omdat ze tijdens de kerstvakantie 2 weken gesloten waren. Maar deze plek werd mij door verschillenden aangeraden. Dus into yoga? Probeer het uit en laat mij weten of deze hier in het rijtje mag blijven staan 🙂
Salón Malaga
Enige oud/origineel café dat nog bestaat in Medellín centrum. Het is echt gelijk een oud bruin café, vooral gevuld met locals en als je geluk hebt zingen ze er karaoke. Muziek, zingen en dansen is echt dé cultuur van Colombia en Zuid-Amerika, ga er lekker in mee!
Medellín heeft ook een stevig nachtleven, trek er zeker eens een nachtje op uit, dat is dolle pret 😉 Zorg ook dat je tijd neemt voor Medellín in het algemeen, het is een bruisende en grote stad met enorm veel indrukken. Het is fijn om de stad wat beter te leren kennen en dat je kan terugkeren naar plekken waar een fijne vibe hangt. Medellín is mijn persoonlijke favoriete grootstad van Colombia, zoals van heel veel backpackers… Niet verwonderlijk dat hier ook enorm veel expats, remote workers, nomad travellers, … zitten.
Santa Marta
Hoofdstad van het noorden, omdat ze centraal gelegen is en je van hieruit makkelijk naar overal aan de Caraïbische kust geraakt met openbaar vervoer. Het is een klein stadje met niet veel to-do’s of must-see’s. Wel mijn persoonlijke favoriet, net omdat de meeste travelers hier niet meer dan een nacht blijven. Als jij hier dan wel langer blijft, leer je heel gemakkelijk locals kennen.
Masaya Santa Marta
Familie hostel in oude stadscentrum. Zwembad op gelijkvloers en op de rooftop = ideale plek om de sunset te zien. In de rooftop bar ook bijna dagelijks activiteiten (muziekbandjes, karaoke, sustainability talks, …) waar vooral veel Colombianen zelf naartoe komen.
Free tours Santa Marta
Ik ben fan van free tours 🙂 makkelijke manier om de stad waar je bent te leren kennen en your way around zonder continue op google maps te moeten zitten. Je krijgt hun visitekaartje waarmee je bij heel wat plekken in Santa Marta korting of een extraatje krijgt 🙂 En een Google Maps kaartje met al hun favoriete adresjes (food, drinks, musea, …)
Ook good to know: tijdens die tours laten ze je telkens weten welke neighbourhoods to avoid as a tourist. Ik heb mij in heel Colombia altijd veilig gevoeld, omdat ik hier ook naar luister, ga het gevaar niet opzoeken.
Boeken via Whatsapp: +57 317 8675551
Taganga – playa Sisiguaca
Er is een strand in Santa Marta, maar het is aangeraden om hier niet het water in te gaan. De haven, die vooral steenkool exporteert, is naast het strand gelegen en zo’n haven is nu eenmaal vervuilend.
Dus voor strand ga je naar Taganga. Je gaat naar Carrera 20, eender waar je bent stop je de bus met bordje ‘Taganga’ en je bent vertrokken. Aangekomen in Taganga kan je op Playa Taganga blijven of naar Playa Grande of Playa Sisiguaca gaan.
De laatste twee zijn bereikbaar via bootje of via een hike (neem voldoende water mee!)
Ga ‘s morgens vroeg en kom ten laatste tegen 15u weer terug naar Santa Marta, om de grootste verkeersdrukte voor te zijn.
Playa Grande wordt heel druk vanaf 11u à 12u met toeristen, Playa Sisiguaca blijft rustiger. Zwemmen in de zee is hier heel fijn, tussen de visjes!
Bus: $3000
Bootje: $10000 one way
Hike: $0
Oh la la la Puerta
Carraïbisch feestje? La Puerta is the place to be. Het is een klein cafeetje met een dansvloer van 4x4m. Hier dans je als enige toerist tussen de Colombianen op heerlijke Latin muziek, alle genres: salsa, merengue, bachata, reggaeton, …
Food:
- Alegria : beste koffie ! en heerlijke postres. (free americano met kaartje van Free Tours Santa Marta 😉 )
- Ikaro : all vegan and vegetarian, ontbijt + lunch + dinner.
- Ouzo : Greek restaurant, veel groentjes! (in de caribbean zijn groenten niet altijd even makkelijk te vinden)
- La Muzzeria : eet ‘Cayeye’, lokaal gerecht en op deze plek heb je de vegetarische variant en ook mogelijk om vegan te vragen!
Tayrona National Park
Groot en prachtig nationaal park. Veel natuur en veel mooie stranden.
Heb je tijd? Blijf dan 2 tot 3 nachten in het park en geniet van alles. Degenen die het park overrated noemen zijn vaak diegene die het park in één dag doorrushen of enkel bij Cabo San Juan blijven.
Dag 1 (toeristisch deel) Begin bij de enige ingang: El Zaine, easy walk tot aan Cabo San Juan. Plons in het water, lunch, chill. Overnachten op de camping. Dag 2: iets pittigere hike (vooral omdat het zo warm is) tot aan Playa Brava. Hier is het veel rustiger en chill, zwemmen hier niet mogelijk! Dag 3: hike naar de uitgang Calabazo of tot Cima (het kleine dorpje in het park) en blijf eventueel nog een extra nacht in Cima, met de mogelijkheid om enkele extra exclusieve hikes te doen.
Je hebt in het park bijna nergens bereik, enkel bij Cabo San Juan en Cima, en dat is ook niet enorm sterk. Om niet verloren te lopen is het handig om de app: maps.me te installeren en het gedeelte van Noord-Colombia te downloaden voordat je het park ingaat.
Toegangsfee tourists: $74 000 /persoon
Verzekering: $6000/dag/persoon
Campings: hammock $40 000 of tent $70 000 per nacht / per persoon
La Cima Tayrona hostal: tent $35 000 per nacht / per persoon
Cabo de la Vela
Helemaal in het noorden van het land, de woestijn van Colombia. Hier is niet veel tot niets om te doen echt. Behalve kite surfen. Wil je naar Punta Gallinas dan boek je een georganiseerde tour. Die vind je online (vertrekken vanuit Rioacha) of in je hostel in Cabo de la Vela organiseren ze meestal ook tours.
Beste slaapplek: Tawi Kite Center & hostel
> of je nu wil (leren) kiten of niet, dit is dé beste plek: zonsopgang, zonsondergang, beetje uit het centrum dus rustig en de fijnste vibes
> Kite lessen vanaf 8 jaar.
> Kite condities zijn goed het hele jaar door, minst ideaal oktober & november omdat het dan ook regent.
Minca
Dorpje in de bergen op 1 uur rijden van Santa Marta. Verblijf je in het dorpje zelf, dan kan je openbaar vervoer nemen. Verblijf je in één van de hostels hoger op top van de bergen gelegen dan neem je (of vanaf Santa Marta of vanaf Minca) de mototaxi of taxi 4×4, met een gewone auto geraak je niet tot boven 😉 en te voet enkel doen als je jezelf graag onnodig uitput.
Masaya Casas Viejas
Gezellig familiehostel met infinitypool, zicht op de zee en Santa Marta.
! Dit hostel is vaak op voorhand volboekt.
Mundo Nuevo
Prachtig hostel met enkel vegetarisch (vegan op vraag) menu. Infinitypool, yoga en dé beste plek voor de sunset.
Pozo azul
Waterval en natural swimming pool.
Hike 2 uur vanaf Mundo Nuevo, hoofdzakelijk plat of naar beneden (gebruik app maps.me!) om terug te komen kan je weer hiken of de mototaxi nemen 🙂
Tijdens de hike wandel je over privé eigendom van iemand, je betaalt haar $2000 en ze opent haar poortje zodat je kan doorwandelen. Hele dag is het hier redelijk druk met Colombianen, geen toeristen.
Entrance: $0
Cascada Marinka
3 watervallen met telkens natural swimming pool.
Hike tot aan pozo azul + 2uur extra hike tot aan Cascada Marinka of neem de Mototaxi 🙂
Geen Colombianen hier, wel heel wat toeristen.
Entrance: $10 000
Mirador 360°
Hike tot uitzichtpunt over de mountains, de zee en Santa marta. Niet echt 360°
Redelijk plat en laatste stuk stijl omhoog! Hike van 30 à 45min. Moeilijkheid is vooral de warmte dus ga zo vroeg mogelijk in de ochtend (of avond, maar zorg dat je terug bent voor zonsondergang, zodat je zeker je voeten niet breekt.) en neem water mee!
Cacao Finca La Candelaria
Cacao: from bean to chocolate bar.
Uitleg en demonstratie over chocolade 🙂 chocolade gezichtsmasker, chocolademelk en chocolade praline inbegrepen. +/- 1,5uur
Tour: $30 000
Coffee Finca La Victoria
Masaya Casas Viejas is gelegen op het gebied van Finca Victoria, heel handig dus als een koffietour op je to do lijstje staat. Ik heb deze zelf niet gedaan want deed dit al in Salento, maar hoorde veel goede dingen over deze plek.
Tour: $20 000
Cartagena
Feeststad nummer 1 van Colombia. Ook de duurste stad van Colombia, wat voor Europese normen nog steeds kleine prijsjes zijn 😉
Casa Zahri Boutique Hostel
Hostel in barrio Getsemani. Beste ontbijt, inclusief in de prijs! Ik sliep op gelijkvloers, maar zou een volgende keer vragen voor een kamer op het verdiep. Het zwembad ligt net naast de kamers op het gelijkvloers, dus de vloer (en de vloer in de kamer daardoor) is nat.
Mangroves
Een uurtje met minivan vanuit Cartagena, boottochtje door de Mangroves. Heel wat uitleg over het leven in en rond het water door je gids die alles met de nodige portie humor vertelt.
Tour:
Boeken via whatsapp:
Free city tour
Always do a free city tour 😀 City tour in de ommuurde stad van Cartagena en een citytour in Getsemani. Ik ging voor de combitour, omwille van tijdsgebrek en gemakzucht, maar helaas foute keuze en was ik niet echt tevreden van de tour die ik deed. Wat ik belangrijk vind bij zo’n tours: vertel mij jouw verhaal over jouw stad, waarom is jouw stad zo geweldig voor jou. Facts en cijfers kan ik opzoeken op Google als ik die zou willen weten, dus als de tour enkel bestaat feiten vertellen ben je mijn aandacht snel kwijt. Korte concentratiespanne als ik niet geboeid ben, sorry!
Castillo de San Felipe
Guided tour door het kasteel. Leer de verhalen, de geschiedenis, van het Kasteel en Cartagena. Ik ging mee met groepje vrienden en boekte dit niet zelf, dus kan het whatsappnummer hier niet meegeven. Wil je wel met de meest geweldige gids op stap? Je kan haar whatsapp navragen bij spanish school Nueva Lengua.
Spaanse les Nueva Lengua
Ben je van plan om langer door zuid/centraal-amerika te reizen of wil je gewoon graag een nieuwe taal leren? Nueva Lengua is een toppertje in Cartagena. Groepslessen 5 dagen per week 4 uur per dag, minimum 1 week tot zoveel weken als je wil. Privéles mogelijk.
Mogelijkheid om tijdens je lessen bij een gastgezin te verblijven om helemaal in spaans ondergedompeld te worden.
Groepslessen 1 week : $200 USD + registratiefee $40USD
> korting vanaf dat je meerdere weken boekt.
Blue Sailing
Wil je een onvergetelijke ervaring om je reis mee af te sluiten of je reist door meerdere landen dan enkel Colombia?
Wil je van Colombia naar Panamá of omgekeerd, dan heb je de keuze tussen het vliegtuig en zeilboot. Er zijn geen wegen, auto of bus is dus niet mogelijk.
De zeilboot experience kan ik dan zeker ook 100% aanraden! Je vertrekt in de haven van Cartagena. Je bent twee dagen aan het zeilen op open zee, in de ochtend kom je toe in San Blas, machtig gevoel wanneer je plotseling in dat oneindige water de eerste eilandjes ziet opduiken en het vasteland van Panamá ziet! Dan heb je nog drie dagen eilandhoppen in San Blas, dat is elke dag een ander eilandje met palmbomen, wit strand en blauw blauw blauw water. Echt paradijs! San Blas is ook Unesco werelderfgoed en door de opwarming van de aarde zijn de eilanden stilletjesaan aan het verdwijnen. Het is dus letterlijk een nu of nooit experience ❤️
Na drie dagen eilandhoppen in San Blas ga je naar Panamá City, je reist hier verder door centraal Amerika of je neemt het vliegtuig weer naar huis.
De route kan je ook andersom doen: Panamá City > Cartagena 😉
PLEKKEN DIE IK NIET DEED, MAAR WEL DE MOEITE ZOUDEN ZIJN.
San Gil
Op enkele uurtjes met de bus van Bogotá. Veel natuur en ideaal voor de sportievelingen onder ons: raften, klimmen, ziplinen, …
Pacificó
De pacific side van Colombia is nog redelijk rough en ongekend door zowel toeristen als locals. Wil je je graag nog ongerepte natuur ontdekken en plekken opzoeken ver weg van de wereld? Dan is de pacific voor jou. Hoe noordelijker hoe onbekender. Het stuk dat al wel meer toegankelijker is, is vanaf Cali te bereiken (3 uurtjes met bus)
The Pacific Coast is ook dé plek om walvissen te spotten, seizoen is juli – november.
Hostel: Pacifico Hostel (pacificohostel.com)
Filandia
Klein dorpje op uurtje met de bus van Salento. Pitoresk en temidden van de natuur. Waar Salento eigenlijk niet echt koffiestreek is, is Filandia wel echt authentiek koffieregio. Hier vind je dan ook heel wat koffiefarms.
Palomino
Beachdorpje langs de Caraïbische kust. Voor mij persoonlijk was dit veel te druk. Het ‘dorpje’ bestaat uit hostels en restaurantjes. Na er 5uur te zijn geweest, ben ik er weer vertrokken. Persoonlijk vond ik het maar niets, maar Palomino staat in elke travelgids als plek die je absoluut niet mag overslaan. Dus ga zelf zeker proberen 🙂
Ik ging wel naar Costeño beach, rustiger, maar zelfde strand en oceaan 😉
Hostel: Los Hermanos